Ricard Valentí, com a vicepresident del Consell Municipal del Poble Gitano, protagonitza un vídeo per commemorar el Romano Resistence -que se celebra el 16 de maig- i llança un missatge clar: «els gitanos resistim»

El 16 de maig de 1944 al camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, a la secció 2, els nazis van decidir exterminar la població gitana. Però no van comptar amb la resistència dels 6.000 gitanos que estaven presoners i que es van rebel·lar contra els seus carceraris per evitar que els matessin. Així explicava Ricard Valentí tot just fa un any des de la contra d’aquest setmanari, el significat d’una data marcada en la lluita i reivindicació del poble gitano: el 16 de maig, Dia de la Resistència Romaní. Enguany, com a vicepresident del Consell Municipal del Poble Gitano de l’Ajuntament de Barcelona, el president de l’Associació Joves Gitanos de Gràcia ha protagonitzat un vídeo que es difondrà els propers dies i que argumenta un missatge clar: «lluitem contra la discriminació al poble gitano, contra la intolerància, per conservar la nostra llengua, la nostra cultura, perquè tothom tingui un habitatge digne, un treball i els infants l’accés a l’escolarització. I el nostre missatge està clar, Romano Resistence. Els gitanos resistim».

Aquell 16 de maig va representar una victòria que malauradament no es va poder repetir mesos més tard. Aquesta vegada ningú va avisar els presoners que, agafats per sorpresa la nit del 2 d’agost, van morir a les càmeres de gas. Es calcula que van assassinar uns 3.000 gitanos, tot i que, com recorda Valentí, les xifres podrien variar ja que molts d’ells no estaven registrats al cens. La matança es recorda com la Nit dels gitanos.

En el vídeo de commemoració amb motiu del 16 de maig, Dia de la Resistència Romaní, hi apareixen imatges de moltes de les activitats i accions de lluita i reivindicació que la comunitat gitana fa aquí i arreu d’Europa per combatre l’antigitanisme i la discriminació i persecució del poble gitano: «Des de que vam sortir de l’Índia l’any 1.200 fins al dia d’avui tot han sigut persecucions, genocidis, holocaust, grans batudes, lleis i pragmàtiques antigitanes, però aquí estem». En efecte, 77 anys després dels fets d’Auschwitz-Birkenau, els gitanos segueixen reivindicant aquest missatge. «Des del Consell Municipal del Poble Gitano lluitem per a que tot això no torni a passar. Més de 1000 anys i els gitanos seguim en peu», clou Ricard Valentí.

Fuente: L’Independent de Gràcia

Suscríbete a nuestra Newsletter

Únete a nuestra lista de suscriptores para estar informado y recibir nuestras últimas noticias, campañas y actualizaciones. 

Gracias por suscribirte!

Pin It on Pinterest

Share This