Tal dia com avui de l’any 1936, fa 85 anys, el president Lluís Companys (que havia estat amnistiat i rehabilitat en el càrrec pel nou govern de la República després de la condemna a  anys de presó pels Fets del Sis d’Octubre de 1934) nomenava Félix Gavari (o Gavarri en algunes fonts) Hortet comandant en cap del cos dels Mossos d’Esquadra. Segons les fonts documentals, Gavari era tinent coronel de la Guàrdia Civil, era amic personal del president Companys i era d’ètnia gitana.

D’aquesta manera Gavari (o Gavarri), nascut a Saragossa l’any 1886 i fill de pare aragonès i mare catalana, es convertia en la primera persona de la comunitat gitana que passava a exercir un càrrec d’alta responsabilitat en l’administració de la Generalitat. També, segons les fonts documentals, va exercir el càrrec durant els difícils mesos de la revolució anarquista (agost, 1936 – maig, 1937) i va contribuir, decisivament, a la recuperació del control governamental de l’ordre públic.

Altres fonts documentals i orals afirmen que Gavari era amic personal del president Companys des dels anys de joventut. Gavari va exercir el càrrec fins a la remodelació de maig de 1937. Posteriorment va continuar exercint altres funcions de comandament al cos dels Mossos d’Esquadra, però no va acompanyar el president a l’exili (gener, 1939). En canvi, altres fonts revelen que va ser detingut i empresonat pel règim franquista i condemnat a 30 anys de reclusió.

Autor: Marc Pons
Fuente: elNacional.cat
Foto principal: Generalitat de Catalunya

Suscríbete a nuestra Newsletter

Únete a nuestra lista de suscriptores para estar informado y recibir nuestras últimas noticias, campañas y actualizaciones. 

Gracias por suscribirte!

Pin It on Pinterest

Share This